Vrei sa faci sport, dar nu știi unde? Iată 10 reguli de aur pentru a alege sala de fitness perfectă anume pentru tine

Odată ce ai decis să îmbunătățești starea de sănătate și silueta, trebuie să găsești un spațiu unde să mergi la antrenamente. Cea mai comună opțiune este sala de forță, dar din motiv că acestea se găsesc într-un număr destul de mare, nu este atât de simplu să faci alegerea. Prin urmare, te orientezi după anumite aspecte, precum distanța până acasă sau costul abonamentului. Totuși, existe lucruri cărora s-ar putea să nu le acorzi o mare importanță, din motiv că ești începător, însă, în timp, acestea pot influența direct calitatea și confortul antrenamentelor tale.

1. Diversitatea, calitatea și numărul echipamentelor din sala de forță

Unul din motivele care îi face pe oamenii să opteze pentru sala de fitness, în schimbul antrenamentelor în aer liber, este echipamentul sportiv. Chiar dacă inițial multe dintre aparate par a fi inutile, ulterior s-ar putea să ai nevoie de acestea, iar lipsa lor va fi resimțită. În plus, dacă în clubul sportiv există doar câte un singur exemplar pentru fiecare echipament, așteptatul la coadă între seturile de exerciții poate influența negativ calitatea antrenamentelor.

Așa cum aproape nicio sală de sport din Chișinău nu va refuza să-ți facă o mică excursie, la prima vizită, utilizeaz-o pentru a arunca o privire la detalii. Aparatele trebuie să fie într-o stare bună, fără elemente lipsă sau aspecte care vorbi despre instabilitatea lor. Utilajele vechi, neîngrijite, pot duce la traume grave.

Sala de forță Aquaterra este dotată cu aparate high-class de ultimă generație, ale companiei Technogym. Aici benzile de alergat, bicicletele eliptice și magnetice, aparatele multifuncționale, aparatele de vâslit, stepperele și băncile de fitness sunt doar o mică parte din echipamentul existent. Majoritatea aparatelor dispun de un ecran LED, sistem de monitorizare a pulsului și capacitate de sincronizare cu dispozitivele personale. În plus, acestea sunt fabricate ținând cont biomecanica corpului uman, pentru a diminua din probabilitatea unor traume și pentru a asigura confortul fiecăruia. 

2. Suprafața sălii de forță

Este evident că pentru antrenamente la sala de forță vin un număr mare de persoane, astfel, pentru confort, este importantă existența unui mic spațiu personal. Dacă nu îți dorești să te afli în situația când cineva face exerciții cu greutăți, exact la spatele tău, ar fi bine să ții cont de acest aspect. 

Aparent acest lucru nu are un impact semnificativ asupra eficienței antrenamentelor, deoarece sala nu este mereu aglomerată. Totuși, odată ce ai făcut antrenamentul într-un spațiu mai mare, precum al sălii fitness de la Botanica, Aquaterra, cu o suprafață de 500 m2, vei putea face diferența.

3. Modul în care este amplasat echipamentul sportiv

De regulă, fiecare antrenament are un anumit program de exerciții, iar calitatea efectuării acestora poate depinde de amplasarea aparatelor. Un astfel de program este cel cu exerciții pentru abdomen, unde nu se fac pauze și trebuie să treci rapid de la un aparat la altul. Dacă se întâmplă ca acestea să se afle în diferite colțuri ale sălii, eficiența va scădea semnificativ.

4. Prezența inventarului sportiv

Verifică disponibilitatea ganterelor și elementelor necesare pentru bara cu greutăți. Acestea trebuie să fie de diferite greutăți și multe la număr, pentru a nu aștepta la coadă. Nu îți vei dori să pierzi timpul în căutarea unui echipament, prin întreaga sală de forță.

5. Curățenia în sala de forță

Un lucru foarte important și evident este igiena pe care trebuie să o asigure personalul. Când se neglijează aspectul dat, echipamentele sunt mereu umede de la transpirație și neplăcute pentru a fi utilizate. Într-un final, antrenamentul tău și cuvântul igienă vor deveni antonime.

6. Atitudinea personalului

Pe lângă amabilitatea și atitudinea pozitivă față de client, există un lucru nu mai puțin important - profesionalismul. Ce impresie ți-ar lăsa un manager care nu poate prezenta aparatele de fitness disponibile sau un antrenor personal care nu cunoaște denumirea exercițiilor? Probabil nu cea mai bună și sigur nu ai vrea să ai încredere într-o astfel de echipă.

Echipa de antrenori din Aquaterra Wellness and SPA, este orientată spre abordarea individuală, conform nevoilor și pregătirii fiecărui client. Datorită profesionalismului și experienței pe care o dețin instructorii, eficiența maximă a antrenamentelor este garantată.

7. Programul de lucru a sălii de forță

Fie că vrei să faci antrenamente dimineața înainte sau seara după muncă, asigură-te că sala funcționează în acele intervale de timp. Totodată, nu ezita să întrebi despre zilele de weekend, deoarece multor persoane le place anume în zilele pentru relaxare să facă un bun antrenament.

8. Abonamente adaptabile conform pregătirii fizice

În funcție de scopul pe care ți l-ai propus și nivelul tău actual de pregătire fizică s-ar putea să-ți dorești un abonament la sală adaptat acestor criterii. Plus, ar fi bine să ai posibilitatea de a alege orele pentru antrenamente, fără a fi nevoit să modifici programul tău zilnic. 

Sigur, prezența unui bazin este un plus pentru sala de fitness, dar poate fi și în detrimentul ei. Când piscina se află deasupra sălii, nivelul umidității poate fi ridicat, iar un astfel de mediu nu este sănătos în timpul antrenamentelor. Deci, analizează prospețimea aerului la prima vizită. 

Despre acest lucru nu e nevoie să îți faci griji în cazul care decizi să vizitezi Aquaterra. Aici vei găsi o piscină bine amplasată, cu lungimea de 25 m, unde poți practica ore de înot și aqua-aerobică. Aceasta se află la primul etaj și spațiul este construit conform standardelor de siguranță.

10. Servicii suplimentare incluse în abonament

Aceasta nu este o componentă atât de importantă, dar una foarte plăcută pentru orice persoană. Există săli, care pe lângă accesul la sala cu aparate, oferă și alte servicii, incluse în același abonament. De exemplu, sala de sport din sectorul Botanica, Aquaterra, oferă clienților posibilitatea de a vizita antrenamente de Fly Yoga. Principiile tradiționale din Yoga sunt combinate cu elemente din gimnastică acrobatică și pilates. 

Sportul este o activitate care trebuie să-ți aducă satisfacție, iar sala de fitness poate influența acest aspect. Odată ce ai făcut alegerea potrivită, aceasta nu va fi doar un loc unde trebuie să mergi pentru că ai achitat abonamentul, dar unul în care îți dorești să petreci timpul productiv.