Rolul sportului în viața modernă. Argumente pro și contra
Când ești prins în rutina zilnică, este complicat să găsești timp pentru tine. În timp, poți simți stări depresive, lipsă de concentrare și energie. Mulți ar privi aceste manifestări drept un efect al burnout-ului, pe când alte persoane ar zice că motivul se ascunde în lipsa de activitate fizică. Indiferent de cine are dreptate, este clar că trebuie să întreprinzi ceva și probabil încă stai la dilema de a alege dintre o săptămână de concediu sau procurarea unui abonament la sala de forță. S-ar putea să ai nevoie de ambele, însă noi vom vorbi despre importanța sportului în viața modernă și dacă acesta chiar este necesar.
Argumente în favoarea practicării sportului
Încă din copilărie cunoaștem despre importanța sportului în viața fiecăruia, în special despre impactul pozitiv asupra sănătății. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă frecvența activității fizice scade, dar nu și importanța ei. Conform experienței unor clienți ai sălii de sport din Chișinău Aquaterra Wellness & SPA, înainte de primele antrenamente nu simțeau nevoia acesteia, însă la scurt timp au observat efectele benefice.
Îmbunătățirea sănătății fizice. Sportul presupune o muncă fizică continuă, care tonifică corpul și mușchii. Exercițiile de rezistență și forță sunt o modalitate bună pentru consolidarea sistemului cardiovascular, respirator, scheletic și muscular. La fel, ajută la întărirea imunității, care este afectată de regimul sedentar casă-birou-casă. Iar o oră de orice antrenament îți permite să arzi de la 300 până la 600 de calorii, în funcție de intensitate.
Dezvoltarea coordonării. Majoritatea oamenilor au perioade și momente când suferă de o proastă concentrare la muncă și în viața socială. Prin urmare, devii mai puțin eficient și dispare orice chef de a face ce ți-ai planificat. Pe când, sportul educă aceste abilități, indiferent de vârsta pe care o ai, or exercițiile trebuiesc îndeplinite corect și precaut, pentru a obține rezultatele dorite evitând traumele.
O formă fizică mai bună. Mulți oameni se plâng că nu au suficient timp pentru a face mișcare, în consecință totul se rezumă la ore în șir petrecute pe scaun și acumularea kilogramelor în plus. Cu toate acestea, exercițiile fizice contribuie semnificativ la menținerea unei greutăți normale fără restricții suplimentare.
Disciplină. S-a întâmplat să-ți planifici multe lucruri pentru o zi, dar să nu reușești să le faci pe toate, iar alarmele, agenda și aplicațiile de reminder să nu te ajute? Dacă da, atunci motivul este în lipsa disciplinei. Uneori se întâmplă să te sustragi ușor sau să pierzi prea mult timp pe sarcini pe care le-ai putea face rapid. În sport nu există scuze, deoarece un instructor calificat va ști cum să te motiveze și să ceară rezultate de la tine, însă fără o bună disciplină nu le vei putea obține. Așa cum e în cazul sălii de sport Botanica, Aquaterra, unde împreună cu antrenorul vei stabili un program individual, conform scopului propus, pe care va trebui să-l urmezi.
Eliminarea stresului. O listă lungă de sarcini la muncă, deadline-uri, facturile lunare, chiria, creditul și multe alte griji care realmente te duc într-o stare de stres continuu. Însă, sportul este o bună metodă să te detașezi de ele și să direcționezi toată energi negativă acumulată pe parcursul zilei către ceva benefic organismului tău. Plus, un lucru demonstrat este că persoanele care fac activitate fizică regulată sunt mai puțin predispuse să ajungă în stări depresive.
Socializare. Când vorbim despre rutină nu ne referim doar la activități, dar și la persoanele cu care interacționezi. Atunci când îți petreci timpul doar la muncă și acasă, în mare parte, te vezi cu aceleași persoane. Pe când, frecventând sala de fitness mereu poți face noi cunoștințe interesante din diferite domenii de activitate și de la care poți învăța lucruri noi.
Un somn calitativ. În viața modernă suntem supuși unui număr mare de evenimente, atât pe plan profesional, cât și personal. Insomniile sunt un rezultat al acestui număr mare de griji și gânduri care nu ne lasă să dormim. Totuși, toate sporturile implică multă activitate fizică, ceea ce te va face să te simți stors ca o lămâie. Și pentru a-ți reveni, corpul va avea nevoie de un somn adânc și lung.
Satisfacție. Este plăcut să știi că mai poți face ceva pe lângă muncă. Sportul este un hobby plăcut și sănătos, care va însemna pentru tine o evadare și relaxare spirituală de la avalanșa zilnică de probleme în care ești prins.
Ar exista oare argumente împotriva importanței sportului în viața modernă?
Nevoia activității fizice este un lucru practic imposibil de contestat, cu excepția cazului când este contraindicat din punct de vedere medical. Cu toate acestea, cea mai mare problemă care împiedică persoanele să practice sportul este timpul. E normal să fii dedicat muncii care îți place și să ai nevoie de clipe alături de familia ta, însă, la fel de importantă este și sănătatea ta. Fără aceasta calitatea vieții scade dramatic. Prin urmare, e nevoie să creezi un echilibru, prioritizând corect lucrurile și asumându-ți atât cât poți duce. Creând un program clar, în care să delimitezi munca de familie și timpul pentru tine, vei reuși să ajungi la o stare de spirit mai bună. În caz contrar, stările depresive și de anxietate doar se vor spori.
O altă latură negativă sunt banii, deoarece un abonament la sală presupune anumite cheltuieli. Ei bine, noi alegem să o numim investiție, întrucât un organism sănătos este mai puțin vulnerabil în fața bolilor. Sedentarismul, care deja a devenit o normalitate, are un considerabil impact negativ asupra imunității. Unii răcesc de câteva ori pe sezon, alții au probleme cu sistemul osos și ligamentele, pe când alții suferă de migrene și insomnii. Tratamentele medicamentoase calitative nu doar că sunt scumpe, dar nici nu sunt cele mai naturale. În loc să scoți bani din buget pentru zeci de vizite la doctor și rețete în farmacii, nu ar fii mai bine să ai un organism rezistent și puternic? Poți contacta centrul premium Aquaterra la 022 628 000
Sportul mereu este necesar, la orice vârstă și în orice etapă a vieții. Chiar și 15 minute de activitate fizică zilnică pot aduce rezultate uimitoare. Niciodată nu este târziu să încerci, pentru a simți pe propria piele efectele pozitive.