Heinrich Hoelzler - FITNESS EXEMPLU

Am 74 de ani și niciodată nu am practicat sportul. Totul s-a schimbat când am venit în Moldova, 1 an în urmă. Când am venit pentru prima dată la Aquaterra cântăream 90 kg., acum însă 72 de kg. În urma unui examen medical recent, am aflat următoarele: minus 25 de kg de grăsime, plus 7 kg de masă musculară.

Din motiv că doresc să fiu mereu sănătos, am decis să practic sportul. Am supraviețuit un accident vascular cerebral minor, după care pilulele și măsurarea tensiunii arteriale au fost pentru mine o procedură standardă de zi cu zi. Astăzi eu nu iau nici un medicament, tensiunea este în normă.  Absolut totul s-a meritat – banii, timpul și efortul.

Începutul este cel mai dificil.  Cel mai important este disciplina. Cum am început eu? În Moldova eu sunt singur, ce altceva aș putea face în timpul meu liber?

 Atunci când am început să frecventez Aquaterra– am decis să închiriez un apartament în aceeași clădire cu Aquaterra. Deoarece eram sigur că dacă locuiam în altă parte, un pic mai departe de sală, cu siguranță aș fi găsit multe scuze de genul: sunt obosit sau trebuie să fac altceva mai important.

Eu practic sportul în fiecare zi: de 3 ori pe săptămână mă antrenez cu antrenorul meu personal Serghei, 4 ori pe săptămână de sine stătător.

Eu nu mă relaxez. Da, organismul nostru are nevoie de timp pentru recuperare, însă asta nu înseamnă că este nevoie să ne odihnim de la sport. Eu, de exemplu mă relaxez, tot aici – în saună.

Eu nu am un antrenament sau exercițiu preferat – la mine mereu este un mix. Când ajungi la o vârstă, nu alegi doar o anumită parte a corpului ca să o antrenezi – ci trebuie să faci exerciții pentru toate grupele musculare. De asemenea, un corp tânăr poate menține același rezultat mai îndelungat decât corpul unei persoane în vârstă. Corpul meu nu este capabil de acest lucru: dacă nu mă antrenez câteva zile, voi începe să pierd rapid tot ce am obținut până acum.

Antrenorul meu cunoaște necesitățile mele.  Datorită lui am obținut aceste rezultate. Condiția mea fizică este în starea cea mai bună. Eu cu siguranță nu voi deveni un bodybuilder – realizez acest lucru.  Însă depinde doar de mine – să mențin rezultatele obținute.

Sunt convins că absolut toți au nevoie de antrenor.  Fără ajutorul unui profesionist, oamenii nu cunosc ce și cum trebuie să execute, chiar dacă ei cred că cunosc.

Un club sportiv bun, merită toți banii. Trebuie să înțelegeți un lucru important: ori investiți în sănătatea Dvs. ori în spitale și medicamente.

7 minute și 13 secunde – anume atât pot rămâne în poziția scândurica (exercițiul plank). Pentru vârsta mea este un rezultat foarte bun.

Eu- sunt o persoană activă. Eu lucrez mult și zilnic mă antrenez. Și chiar dacă cineva susține idea că nu poate, asta înseamnă doar un lucru – el este leneș.

Foto: Natalia Shatova